”Hidden Bodies”

Hidden Bodies av Caroline Kepnes XXX½
IMG_3376Hidden Bodies är den fristående fortsättningen på Kepnes omtalade stalkerthriller You – jag skulle dock rekommendera att man läser dem i rätt ordning eftersom Hidden Bodies innehåller både spoilers och referenser till sin föregångare.
Vi får följa samma huvudperson och jagberättare Joe igen, han har lite women troubles som får honom att lämna både bokhandeln och New York för Los Angeles.

It’s one of our favorite books and we reread it together. She underlined her favorite parts with a Sharpie and I told her to use a more delicate pen.
”I’m not delicate,” she said. ”I hate delicate.”
Amy is a Sharpie; she’s passionate.

Förbered er alltså på lite färre populärkulturella referenser – synd! – och en hel del L.A.-aversion från en skeptisk Joe. Jag var själv skeptiskt inställd till hela boken, gillade You men förstod inte poängen med en uppföljare. Jag blir delvis omvänd, man sugs snabbt in även i den här boken och Kepnes har ett speciellt och medryckande sätt att skriva. Hidden Bodies är också tillräckligt annorlunda från You för att fungera och inte bara kännas som en billig tvåa eller kopia. Med detta inte sagt att jag inte föredrar Kepnes första bok, den kändes mer originell och annars också mer up my alley (alltså: han jobbade ju i en bokhandel!). Hidden Bodies blir för lång, och när jag söker upp min gamla recension av You märker jag att jag tyckte det med den boken också. Även den här gången är det dock rätt motiverat – Kepnes bygger flera gånger upp scenarion och luftslott för att sedan så väl rycka undan mattan under Joe och läsaren – men ibland även skjuta in den tillbaka just när man står där och svajar. Det är skickligt gjort och får en att hela tiden vara lite på sin vakt över hur det riktigt ska gå. Men ändå, lite färre beskrivningar av L.A.-stränder och swimmingpooler hade troligtvis gett samma effekt.

2 tankar på “”Hidden Bodies”

  1. Jag ÄLSKADE de popkulturella referenser som fanns, dock. Jim Walsh’s hooded bathrobe! Axl Roses semesterhus! Men som helhet funkar nog You bättre. Vet att Kepnes har två böcker på g, en fristående och en till om Joe. Ser mest fram emot den fristående faktiskt.

    • Jahaa, ännu mer om Joe? Förståeligt förvisso, var ju inte direkt ett ”stängt” slut i den här boken (heller). Men nyfiken på den fristående ja, vem är Kepnes utan Joe?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s