Lässtatistik 2016

År 2016 läste jag sammanlagt 76 böcker.

41 på svenska
7 på finska
28 på engelska

11 böcker var skrivna av en man och 65 av en kvinna. Otroligt skev fördelning här (85,5 % kvinnor)!

Bara 9 stycken var mina egna fysiska böcker jag köpt eller fått i present och ytterligare 11 lästes på Kindle. Enbart 9 var recensionsexemplar, men så får och ber jag också om betydligt färre numera. Den ”instans” som främst försåg mig med böcker var definitivt biblioteket: 47 böcker (62 %).
73 böcker lästes på originalspråk och bara 3 av de lästa var översatta.

Det här året var i och med Bokbabbelbebisen omtumlande på det privata planet, och det speglar sig naturligt nog i lässtatistiken. Graviditetströttheten gjorde att jag läste mindre än vanligt i början av året, som ledig och höggravid läste jag massor och mitt i sommaren kom då sedan det lilla barnet och efter det var inget sig likt. Varken sömntimmarna, läsivern eller livet överlag. Precis som det ska vara. En del vittnade om att de läste massor under de intensivaste amningsmånaderna, men jag fick det sällan att fungera rent praktiskt tyvärr, så läsandet har jag ägnat mig åt främst när barnet sovit.
Oväntat har jag läst mer på finska än de senaste åren, trots betydligt färre lästa böcker överlag. Minskande antal egna fysiska böcker och recensionsexemplar och nästan bara kvinnliga författare, men i övrigt inga desto större överraskningar. Ska ändå försöka läsa lite mer under den egna bokhyllan nästa år tror jag?

Siffror från tidigare läs-år hittas sedvanligt i statistik-kategorin.

2 tankar på “Lässtatistik 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s