Nobelbingo 2017

För åttonde året i rad spelar vi Nobelbingo!
I år erhöll Kazuo Ishiguro Nobelpriset i litteratur. Hur många poäng gav det er?

Har hört talas om författaren tidigare – 1 poäng
Har en bok av författaren hemma i bokhyllan – 1 poäng
Har läst en av författarens böcker – 1 poäng
Har läst flera av författarens böcker – 1 poäng
Gissade rätt – 1 poäng

Mitt egna saldo för i år var 3 poäng, kanske det högst jag någonsin kommer att komma upp i i de här sammanhangen, haha. JAG HAR LÄST EN NOBELFÖRFATTARE INNAN HEN ERHÖLL PRISET! Det var dock 2006, så mitt minne av boken (Never Let Me Go) är klart luddigt, men minns att jag gillade den, den smygande stämningen av att allt inte står rätt till. Oproffsigt nog hade jag besök i dag just som avslöjandet skedde, men gladdes åt namnet även utan det ceremoniella i att sitta bänkad framför tv och Twitter klockan 14 (finsk tid). Sen kan man ju verkligen tycka att fler kvinnor kunde tilldelas priset (Margaret Atwood! Joyce Carol Oates!), men riktigt så lyxigt tycks vi inte få ha det.

Nobelbingot tidigare år: Bob Dylan (!) 2016, Svetlana Aleksijevitj 2015, Patrick Modiano 2014, Alice Munro 2013, Mo Yan 2012, Tomas Tranströmer 2011, Mario Vargas Llosa 2010.

7 tankar på “Nobelbingo 2017

  1. Pingback: Kazuo Ishiguro – En kattslavs dagbok

  2. Jag fick ett ynka litet poäng: har hört talas om, men inte läst. Har inte ens sett The Remains of the Day… Jag lånade hans debutbok A Pale View of Hills, ska se vad jag tycker om den. Jag satt och tittade på direktsändningen, alltid lika spännande. 🙂

    Jag har en läsutmaning som går ut på att läsa och blogga om något av alla kvinnliga pristagare genom åren, en inte speciellt överväldigande mängd och den växte då inte idag. Jag hade också hoppats lite på Margaret Atwood. Ärligt talat kändes det som ett ganska traditionellt val, jämfört med de senaste åren, men det kanske behövs efter fjolårets skräll.

    • Synd att jag missade direktsändningen, även om jag inte bryr mig sååå mkt om nämnda pris (smakmässigt är jag mer på August- och Finlandia-nivå menar jag!) så blir spänningen så påtaglig!

      Ja även om man måste ta historien i beaktande så är mängden kvinnor beklämmande :/ Atwood vore drömmen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s