Bokbloggarens ABC

De som är nybörjare i bokbloggosfären stöter garanterat raskt på en hel del underliga ord som vi mer rutinerade slänger ur oss. Här har jag försökt samla de flesta för att hjälpa bokbloggar-noobies och samtidigt sätta bokbloggosfärens lingo på pränt.

abibliofobi = ”the morbid fear of running out of books to read”. Vanligt förekommande åkomma i bokbloggosfären, botas med ständiga bokköp och biblioteksbesök
aka-porr = akademisk porr, d.v.s allt som har att göra med internatskolor, skoluniformer, universitetsvärlden etc.
avi = papperslapp eller sms som meddelar bokmalen om att det finns ett (bok)paket att uthämta på postkontoret/övrigt uthämtningsställe
beach house-litt = böcker som utspelar sig i ett strandhus, helst på USA:s östkust. Saltstänk, sandiga golv och kanske en relationskris ovanpå det?
boblmaf = Förkortande hashtag på Twitter, står för Bokbloggarmaffian och används ofta när man vill fråga om en viss bok är bra eller om någon är på väg på releasefester etc.
bokbloggarordspråk = klatschiga parafraserande fraser som bokbloggare använder för att motivera bokinköp
bokhamster = människa som tenderar att hamstra på sig en massa böcker även om det finns olästa böcker i hyllan
Bokmässan = det må ordnas andra i Frankfurt, London eller Helsingfors, men när man talar om Bokmässan är det den i Göteborg man menar. The one and only. Ordnas årligen i slutet av september.
DHH = Boken Den hemliga historien (The Secret History) av Donna Tartt. Den bok som lästs och omlästs av flest bokbloggare. Har naturligtvis starka inslag av aka-porr.
förhandspepp = Glädje och förväntan man känner inför en efterlängtad boks utgivning. Kan i värsta fall påbörjas redan ett år innan boken kommer ut
husgud/-gudinna = författare som skriver Extra Bra, och som gärna har gett ut fler än en bok så att man verkligen kan vara säker på att ha hittat ett guldkorn. Bokmalen har oftast sin husguds samlade produktion i hemmahyllan
hyllvärmare = bok man köpte för pinsamt länge sedan men som stått oläst i bokhyllan sedan dess
klicka hem = köpa via nätbokhandeln
köpstopp = stundvis trendigt tilltag när det från en överfull bokhylla trillat ner en bok i huvudet på en bokbloggare och denne därför högtidligt deklamerar att hon/han inte ska köpa nya böcker på en tid. Förekommer framför allt direkt efter Bokmässan och räcker i medeltal, trots grandios föresatser, en dryg vecka.
rec.ex = recensionsexemplar
slalomläsning = att läsa två eller flera böcker samtidigt, lite här, lite där.
Snabbläsarklubben = en informell klubb som man uppnår medlemsskap i om man läser… tja, över hundra böcker om året kanske?
tegelsten = riktigt tjock bok. Alla har sina egna krav för minimi sidantal, men 450 uppåt är väl någonslags gyllene regel
thud factor = bokens relativa vikt, ett hur högt ”thud” den ger ifrån sig då du släpper ner den på ett bord
unboxing = att packa upp ett bokpaket och dokumentera det med bilder steg för steg

Kommer ni på fler viktiga ord?

36 tankar på “Bokbloggarens ABC

 1. Vilken bra lista! Roligast att upptäcka i bloggvärlden var nog att så många gillade DHH! Jag hade tjatat på min vänner om den i evigheter men dom ville inte läsa…Roligaste uttrycket är ju helt klart aka-porr : )
  Malin

 2. Pingback: Jag fullkomligt älskar bokbabbels listor! | Påhittade nöjen

 3. Pingback: Bokhamstrar, hyllvärmare och slalomläsning « Angietankar

 4. Hahaha, en medlem i boblmaf skrattade högt under läsning av detta inlägg. Dvs jag. Idag var jag inne på ett UNDERBART antikvariat som liksom var som gjort för mig och där var det nära att jag köpte typ 20 böcker men på något mirakulöst sätt stod jag emot. Dock med tanken att jag närsomhelst kan rusa dit och handla upp 2000 kronor om det kniper (pengar jag f. ö inte har just nu men som kändes tryggt att tänka på där och då på något sätt…). friskt alltihopa!

 5. Härlig lista! Eftersom jag inte har läst DHH än, men givetvis hört talas om den genom alla bloggare så gick jag genast in på Adlibris och beställde den. 🙂 Jag älskar att läsa ”Böcker om böcker” och jag vet många andra bloggare med mig. Kanske borde listan kompletteras med ”Book lit”? Har sett en och annan bloggare använda det uttrycket.

 6. Pingback: Julkalenderpepp | ord och inga visor

 7. Pingback: Bloggåret 2011 | Bokbabbel

 8. Pingback: Värme i snöslasket | Bokbabbel

 9. Pingback: Internatskolefetisch! « Trollets Blogg

 10. Pingback: Cooking the books | Fru E:s böcker

 11. Pingback: Bokbabbel 2011-2014 | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s