Barnböcker jag minns

Häromveckan listade En gul apelsin barndomsböcker hon minns. Skoj, jag vill också!

– Bilderböckerna av Mauri Kunnas och Richard Scarry. Älskade de detaljerade teckningarna, och att leta efter Kunnas spindel och Scarrys orm som alltid gömde sig på något klurigt ställe
Pelle Svanslös-böckerna. Farmor som läste högt för mig under tidiga sommarmorgnar höljer dessa böcker i ett ytterst nostalgiskt skimmer
Vems lilla mössa flyger och Korken flyger av Barbro Lindgren. Minns egentligen inte så mycket av själva handlingen, däremot kartan i början av böckerna, och att jag läste om dem hur många gånger som helst
Julmysteriet och Spelkortsmysteriet av Jostein Gaarder. Var omåttligt fascinerad av greppet med en berättelse inne i berättelsen
Skurken i Muminhuset av Tove Jansson. En bilderbok med riktiga foton från mumin-dockhuset i Tammerfors. Jag kunde redan läsa när jag fick den här boken, men
Spionerna i Oreborg av Jacob Wegelius. Min överlägsna favoritbok kring tiden när jag skulle börja skolan. Läste den om och om igen, och närde en fantasi om att själv bli en spion någon dag.
Tvillingarna-böckerna av Francine Pascal. Såklart.
Kitty-böckerna av Carolyn Keene. I skolan delades flickorna i två läger, de som föredrog Tvillingarna och de som föredrog Kitty. Jag läste såklart båda.
Sagan om Belgarion och Sagan om Mallorea av David Eddings. I femte klass hade jag läst mig igenom så gott som hela skolbiblioteket, förutom de här tjocka böckerna på fem böcker/serie. Och som jag älskade! Ironisk humor och spännande äventyr, jag slukade dem!
Tvillingarna på St Clare av Enid Blyton. Förenade mina två fascinationsämnen: tvillingar och internatskolor, perfekt! Enid Blyton läste jag även annars, Fem- och Mysteriet med…-böckerna var stora favoriter som skulle jagas på biblioteken
Jorden runt på åttio dagar av Jules Verne. Eftersom jag läste så snabbt redan som liten, ville mina föräldrar inte ge mig skräplitteratur i form av Tvilling-böcker som jag avverkade på en timme. Läste därför en massa riktiga (ej förkortade) klassiker också, Jorden runt… och David Copperfield var favoriterna.
Britta och Silver-böckerna av Lisbeth Pahnke, och senare även en modernare serie om fyra flickor som bodde på en internatskola och red mycket. Med gula pärmar, någon som minns?
Tre deckare-böckerna av Alfred Hitchcock var böcker som härstammade ur pappas pojkbokhylla, likaså de av mig högt älskade svenska Knatten-böckerna (Stig Malmberg. Åh, det har utkommit 19 stycken, jag läste kanske fem!), och böckerna om Bill (av Richmal Crompton, vilket namn förresten!). Bröderna Hardy förstod jag mig dock aldrig riktigt på.
Malins kung Gurra av Peter Pohl. Pohl skriver som ingen annan om ungdomar och tunga ämnen

Vilka barn- och ungdomsböcker minns ni från tiden ni var små?

27 tankar på “Barnböcker jag minns

 1. Åh spontant utan djupare analys så minns jag tydligt Ronja Rövardotter (minns fortfarande den sagolika stämningen). Sen läste jag även fem-böckerna och Kulla Gulla, eftersom min storasyster läste dem. Jag minns även den mystiska stämningen som omgav Maria Gripes Agnes Cecilia. Dessutom slukade jag totalt Virginia Andrews böcker om syskonen C, som blev inlåsta på vinden (Vindsträdgården m.fl.). Agnes Cecilia och Vindsträdgården räknas väl snarare till ungdomslitteratur än till barnboksgenren, men jag tror att jag läste böcker som var avsedda för äldre barn – kan vara därför jag har så svårt att komma på just barnböcker.
  /@Fny_G

 2. Bloggade om Astrid Lindgrens ”Draken med de röda ögonen” och Elsa Beskows ”Sagan om den nyfikna abborren” härom veckan. Två barndomsfavoriter som jag nu har ynnesten att återupptäcka tillsammans med mina barn.

  Annars: Jaa, Britta och Silver! Hade – har – alla de böckerna och älskade särskilt den där tidiga då Britta får Silver och hennes pappa bygger ett stall på tomten. En liten hästtjejs våta dröm, ju! Gillade även de senare då Britta och Silver tävlar och bor på ridskola.

  Och Kitty och Tvillingarna, givetvis. 🙂

  • Ja, jag såg ditt inlägg (såklart) 🙂 Av Eösa Beskow lästes det nog mest Tant Brun, tant Grön och tant Gredelin” hos oss. Och ”Putte i blåbärsskogen”, och ”Tomtebobarnen”. ”Solägget”! Ok, mycket Beskow tydligen

   • Beskow är jättebra, men har du tänkt på vilken elak sensmoral det finns i många av böckerna? Farbror Blå hade ju varit föremål för en socutredning idag (det var väl bara tant Brun som var riktigt snäll?) och don’t get me started angående den lilla gumman och hennes arma lilla katt.

    • Har inte tänkt på det eftersom jag inte läst dem sedan jag var kanske sju-åtta, men du har säkert rätt! Äldre böcker är ju betydligt mer sedelärande och så, känns rätt främmande för dagens barn kan jag tänka mig

 3. Min lista har du redan sett, men jag vill passa på att berätta att vi har fått två identiska kycklingar som jag döpt till Jessica och Elisabeth, givetvis efter barndomens hjältar.(Caj är dock inte helt med på noterna utan lobbar hårt för att de skall heta Hindenburg och Brandenburg.)

 4. Läs om Vems lilla mössa flyger, Korken och den nya(!) VLMF. De var mina favoritböcker som barn och är fortfarande sjukt roliga. De har format min humor…. på gott och ont.

  Älskade även teatern de satte upp i Stockholm, baserad på första boken.

  Mvh, Nöken

 5. Åh vad mycket nostalgi! Jag minns ungefär samma böcker som du. Men två av mina absoluta bilderboksfavoriter slår allt annat: Sven Nordqvists Agaton Öman och alfabetet och Minus och stora världen. Och de är fortfarande lika bra! Jag hittade förresten min läsdagbok från tonåren för några veckor sedan, det var väldigt rolig läsning (som jag skrev om på min blogg nyligen.)

 6. Jag minns Kulla-Gullaböckerna som jag fick njuta av att höra ett kapitel om dagen av, i tolvårsåldern. Det tyckte jag om. Så minns jag Vitnosböckerna, Ronja rövardotter och Pippi Långstrump. De senare kan jag tycka är synd att många barn nu bar ser på film utan at.t få ta del av de skrivna berättelserna

 7. Åh, många böcker jag minns också 🙂 Jag läste också en hel del klassiker när jag var mindre, de räckte liksom längre än Kittyböckerna. Angående serien om hästtjejer på en internatskola, det är inte Stallkompisar (The Saddle Club) av Bonnie Bryant du tänker på?

  • Googlade ditt förslag, men det var inte den serien! Tydligen fanns det flera 🙂 Minns dock att jag läste Babysitter’s Club nåt tag, tror det var den första boken jag läste på engelska också!

   • Ja, hästböcker finns det ju ett antal 😉 Men jag vill minnas att jag faktiskt gillade Stallkompisar när det begav sig…

 8. Anne på Grönkulla av LM Montgomery. Vad tror du att det hände sen? och Vem ska trösta knyttet. Pelle Svanslös. Allt av Astrid Lindgren. Roald Dahl. Ja… och en massa flera.

  • Hade själv ”Anne på Ingleside”-boken, älskade den. Då är Anne äldre, så det är snarare hennes barn som är ute på äventyr. Lånade en gång Montgomerys Emily-böcker av en kompis, och älskade dem, skulle gärna läsa i dem på nytt!

   • Ja, jag läste alla böckerna om Anne och hennes barn ett par gånger. Så himla fina! Borde verkligen läsa om dem! Och Emilyböckerna, som jag kan glädja mig åt att ha framför mig eftersom jag inte läst dem, måste jag också ta mig an vid tillfälle!

 9. Mumin, framför allt. Och Anne på Grönkulla. Kulla-Gulla. Massa av Astrid Lindgren. Böckerna om Ulrike av Vibeke Olsson. Diverse spökhistorier som Tordyveln flyger i skymningen och Skymningsgästerna.

 10. Pingback: Bokbabbel 2011-2014 | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s