Grå tillvaro, grann bok

Amatka av Karin Tidbeck XXXX
Brilars Vanja Essre Två åker norrut till kolonin Amatka för att undersöka deras hygienvanor eftersom företaget hon jobbar för skulle vilja lansera nya hygienprodukter på marknaden. Hon får bo hemma hos ortborna, och blir snabbt god vän med dem. Under sina efterforskningar upptäcker Vanja att det finns saker som inte står rätt till i samhället även om man bortser från depressionerna och hudbesvären som är mycket vanliga eftersom Amatka är en mycket mörk koloni där man huvudsakligen ägnar sig åt svampodling.
Det finns lite Fahrenheit 451-känsla över boken, då biblioteksböcker börjar makuleras allteftersom styrelsen behöver papper till något annat. Utan att avslöja något desto mer om detaljerna, jag tycker ni ska få upptäcka dem själv, tycker jag Tidbeck skickligt målar fram sin romanvärld och får in kluriga funktioner om t.ex. finpapper och papper som vittrar sönder nästan direkt. Under den totalitära statens kvävande regim och påtvingade kollektivism finns det samtidigt fina, godhjärtade och modiga människor, och jag läser boken med både spänning och fascination. Alla som är ens lite intresserade av dystopier bör absolut läsa!

Tack till Bokstävlarna och Boktimmen som hjälpte mig att få upp ögonen för den här intressanta boken!

5 tankar på “Grå tillvaro, grann bok

  1. Kul att du gillade! Jag känner lite att jag bedriver missionsverksamhet med just Amatka. har gett bort ett ex av boken till min systers sambo och ska dra med en kompis imorgon på en uppläsning och signering med Karin Tidbeck. 🙂

  2. Pingback: Lycklig över det dystra | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s