Bloggmarathonet – morgon & förmiddag

Nu är det lördag, exakt den dag Tove Jansson skulle ha fyllt 100 år, och bloggmarathonet för att hylla henne har fått en flygande start! MonsterSteffa var först ut och berättar om sin imponerande Muminmuggssamling. Muminmuggar är något som nog finns i de flesta finska hem och säkerligen även på många arbetsplatser. I min familj hade vi några när jag var liten, men det är först för ungefär ett år sedan som jag själv börjat samla på dem – de är ju så fina i sina olika granna färger samtidigt som de alla passar ihop! Sagas bibliotek skriver om boken Hur gick det sen? – en barnbok med förunderligt mycket svärta i de skrämmande bilderna. Saga bjuder även på en mycket intressant kuriositet vad gäller en pseudonym Jansson använde sig av som ung, något vi får läsa mer om även hos Feministbiblioteket som, sitt bloggnamn troget, bjuder på en presentation av Jansson som feminist. Jag visste t.ex. inte att det var en svensk ö som fått stå modell för Mumindalen! Pantalaimone har läst en muminbok och upptäckt att de ju minsann lämpar sig även för vuxna. Att Lilla My är självständig kommer knappast som någon nyhet, men jag tycker det är uppfriskande att Mumintrollet också gör lite uppror!

Även Sockerslott skriver om Muminböckerna, och illustrerar inlägget med en bild av en sandstaty av några välbekanta muminfigurer, missa inte den. Dagens första finskspråkiga inlägg står Oksan hyllyltä för, där handlar det om tecknade muminfigurer och jordens undergång. På samma lite dystra tema skriver Lilla Bokhyllan om katastrofer, filifjonkor och vad som egentligen är viktigt här i världen.
Fantastiska berättelser bloggar om illustrationer och karaktärer, själv är hon tydligen förtjust i Muminpappan, vars självgodhet jag personligen har svårt för. Och dagarna går berättar i sin tur om barnboksrevolutionen, och hur fint det är att få stifta bekantskap med Mumintrollen även i vuxen ålder. Kattslaven Koko tar i stället fasta på Janssons olika världar och avslöjar vilken muminfigur hon själv identifierar sig med. Förmiddagen avslutas hos Maggan som på Breakfast Book Club skriver fint om naturens roll i Janssons verk, om leenden och varför det var helt rätt att japanerna fick göra animationen till de mumintroll vi sett i tv-rutan.

Här hittar ni tidtabellen för inläggen som kommer att ploppa upp under dagens lopp. Läs och njut, tack för att ni deltar, läser och tittar in!

4 tankar på “Bloggmarathonet – morgon & förmiddag

  1. Har du sett Lazys Library (Kapten Karin i SF-bokhandeln Malmö) som uppdaterat med brevet hon fick av Tove Jansson efter att ha skickat sitt specialarbete till henne?

  2. Pingback: Bloggmarathonet – eftermiddag | Bokbabbel

  3. Pingback: Bloggmarathonet – kväll | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s