Bloggmarathonet – kväll

Hyllytontun höpinöitä öppnar kvällen med ett långt – och tvåspråkigt! – inlägg om ett besök i Mumindalen i Tammerfors, ett museum där illustrationer och tablåer ur Muminvärlden förvaras. Visste ni att bilderna i boken Skurken i Muminhuset består enbart av fotografier från det enorma Muminhuset i Tammerfors? Jag har varit där som liten, men ett nytt besök vore helt klart på sin plats!
Boktoka har väckt sin slumrande blogg endast bloggmarathonet till ära, men det som möter oss där är inget sömnigt inlägg utan ett brandtal till hattifnattarnas försvar då den burduse Muminpappan behandlat dem illa. Särskilt charmig är den där hattbeklädde pappan inte heller på en bild inne hos dagens norska bidrag på Les! Lue! där han tydligen rymmer iväg från självaste Mumintrollet. Vilken charmör..!

Prickiga Paula berättar om hur hon gick från någon helt vanlig till en fullfjädrad muminnörd med en tatuering av en bekant liten ettrig figur på armen. Lyrans noblesser tar fasta på farligheterna i Janssons barnböcker, och på hur viktigt det är som både förälder och barn att ibland konfronteras med det som är skrämmande.
Yökyöpeli hapankorppu lukee har, förutom ett bloggnamn som jag utmanar er svenskspråkiga att uttala ;), deltagit med ett inlägg där hon skriver om sin egen relation till Tove samt filosoferar kring Toves relation till läsare och produktutvecklare (mer om bl.a. den absurda idén om Lilla My-bindor i Philip Teirs text här). Liksom jag en gång i tiden, har Madness skrivit den där beryktade litt-vet.-essän om Pappan och havet. Den må vara en lite stönig uppgift, men i bästa fall en introduktion till både litteraturvetenskapen som insikten om att Muminböckerna passar för alla åldrar. Även Fiktiviteter tar upp den boken, liksom det där skrämmande julfirandet och hur Sommarboken stannar kvar i minnet, glimrande som ett skärgårdshav en tidig morgon.
Bloggmarathonet och den fina dagen avslutades hos mig, där jag listade några träffande citat och tog fasta på hur Tove Jansson både tillät sina karaktärer känna allehanda ”fula” känslor och dessutom skildrade det oerhört pricksäkert.

Här kan ni läsa om morgonen, här om eftermiddagen och här är hela schemat. Ett stort tack till alla som deltog, länkade, läste och kommenterade!

8 tankar på “Bloggmarathonet – kväll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s