Tove och känslorna

Tove was the first to talk to me about darkness, and how to befriend darkness. She talked about how to own being neurotic and weird.
Tove told me all the things other adults did not. And she keeps telling me things as an adult, too. I will always read and love her.

twittrade Karin Tidbeck tidigare i dag, och med de orden sätter hon fingret på vad även jag tycker så mycket om med Tove Jansson. Jag har ett häfte i vilket jag skriver upp fina och/eller träffsäkra citat i, och där finns flera sidor av Tove-texter. Mumintrollen och deras vänner må vara rätt så platta som karaktärer, men jag älskar att de tilllåts känna och tycka sorg och melankoli, leda, rädsla. Svartsjuka. Som i det komplicerade förhållandet mellan Mumintrollet och Snusmumriken till exempel, där de tycker så himla mycket om varandra men också har så olika behov. Mumin som ledsen blir kvar och försöker att inte tjata, Snusmumriken som vandrar sin väg och känner lättnad och skam.

Mumintrollet som väntade och längtade så förskräckligt. Som satt därhemma och väntade och beundrade och sa, naturligtvis ska du vara fri. Så klart att du ska ge dig iväg. Om jag förstår att du måste vara ensam ibland.
Och samtidigt var mumintrollets ögon svarta av besvikelse och hjälplös längtan. (ur ”Det osynliga barnet”)

Men allt är inte heller mörka stråk. Rädslorna kan vara stora och små, men så länge man delar dem med andra så kommer nog allting att gå bra:

– Vågar ni höra nånting hemskt? frågade snusmumriken och tände lampan.
– Hur hemskt? frågade hemulen.
– Ungefär som härifrån till dörren eller lite längre, sa snusmumriken. (ur ”Trollkarlens hatt”)

Och ibland är allt bara så skönt som det kan vara. Ens barkbåtar flyter, saften är söt och ingen skrämmande Jul hotar i vinternatten. Ibland är man bara mätt och glad och på väg hem:

O, ljuvlighet, att när man ätit opp allt, druckit ur allt, talat om allt och dansat sina ben trötta gå hem i den tysta timmen före solnedgången för att sova! (ur ”Trollkarlens hatt”)

Detta inlägg är det sista i mitt Tove Jansson-bloggmarathon med vilket bokbloggarna firar dagen Tove Jansson skulle ha fyllt 100 år. De övriga som deltar är: MonsterSteffa, Sagas bibliotek, Pantalaimone, Sockerslott, Feministbiblioteket, Oksan hyllyltä, Lilla bokhyllan, Fantastiska berättelser, Och dagarna går, En kattslavs dagbok, Breakfast Book Club, Ytterligare några ord, Havsdjupens sal, Caffeine, Bokhora, Söstra mi, Kirsin kirjanurkka, Västmanländskans bokblogg, Boktok73, Bokhyllan i pepparkakshuset, Boktjuven, Hyllytontun höpinöitä, Boktoka, Les! Lue!, Prickiga Paula, Lyran noblesser, Yökyöpeli hapankorppu lukee, Madness, Fiktiviteter och Bokbabbel.

Annons

7 tankar på “Tove och känslorna

  1. Ledsen att mitt inlägg kom upp sent – tidsinställningen fungerade inte av någon anledning 😦

    Tack för ett härligt bloggmatathon!

  2. Pingback: Bloggmarathonet – kväll | Bokbabbel

  3. Pingback: Snusmumriken Hatt Logga In ❤️ {2023} – Sweden Logga In

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s