Bailey’s, långa listan

Lagom till internationella kvinnodagen publicerades långa listan för Bailey’s Prize for Women’s Fiction (gamla Orange alltså). Tycker det är ett intressant pris att hålla koll på, även om jag i höstas kom till insikten att jag inte alls har läst så många vinnare som jag trodde, hehe. Av årets nominerade har jag i alla fall köpt A Little Life, räknas det..? Många för mig helt obekanta författarnamn också, har ni bättre koll än jag?

Kate Atkinson: A God in Ruins
Shirley Barrett: Rush Oh!
Cynthia Bond: Ruby
Geraldine Brooks: The Secret Chord
Becky Chambers: The Long Way to a Small, Angry Planet
Jackie Copleton: A Dictionary of Mutual Understanding
Rachel Elliott: Whispers Through a Megaphone
Anne Enright: The Green Road
Petina Gappah: The Book of Memory
Vesna Goldsworthy: Gorsky
Clio Gray: The Anatomist’s Dream
Melissa Harrison: At Hawthorn Time
Attica Locke: Pleasantville
Lisa McInerney: The Glorious Heresies
Elizabeth McKenzie: The Portable Veblen
Sara Nović: Girl at War
Julia Rochester: The House at the Edge of the World
Hannah Rothschild: The Improbability of Love
Elizabeth Strout: My Name is Lucy Barton
Hanya Yanagihara: A Little Life

Se även Bokhoras inlägg med de nominerade böckernas omslag.
Shortlisten presenteras den 11.4 och vinnaren den 8.6.

8 tankar på “Bailey’s, långa listan

 1. Olen lukenut Baileys-listalaisia melkoisen määrän. Voittajan lisäksi viime vuosina myös lyhytlistan ja pitkältä listaltakin. Blogini yläpalkissa on on oma osio Baileys-kirjoille, joihin olen linkittänyt blogiaikana lukemani.

  Tämän vuoden listalla on paljon teoksia, joista en ole ennen kuullutkaan.

  • De böcker jag HAR läst av nominerade/vinnare/nominerade författare har jag oftast tyckt väldigt mycket om, tänker mig att Bailey’s och Augustpriset oftast är ett pris i min smak, så borde definitivt läsa mer av Baileys-vinnarna! Får ta din blogg som inspiration 🙂

   Jo, undrar om en del helt enkelt är debutanter..?

  • Det där är alltid intressant, när man undrar varför just DEN boken nominerades (blev så omtyckt av recensenter/andra läsare) och man själv inte alls fattar varför

 2. Älskar Elizabeth Strout och Kate Atkinson, är nyfiken på Locke (visst köpte du The Cutting Season på bokmässan ett år? Läste du?) och har tidigare läst och gillat Anne Enright! Ett av de priser jag är mest pepp på generellt, tycker särskilt den långa listan brukar uppvisa en sådan spännvid, osnobbighet och vitalitet. Nördhjärtat slog lite hårdare när jag upptäckte att Tracey Thorn, som jag tjatar om i Martina Haag-avsnittet av podden, sitter i årets jury!

  PS: Synkelisynk, once again! 😀 DS.

  • Attica Locke inköpt javisst (you fantastic crazy woman!), fortfarande nyfiken på henne dock eftersom den ännu inte är läst, hehe. Jag har bara läst Atkinsons Brodie-böcker, de här romanerna är säkert ganska annorlunda, verkar som om folk antingen älskade eller hatade ”Life After Life” (fast visst får man lite ”Post-Birthday World”-vibbar av den idén också, bara det borde ju göra mig läspepp!)

   Ja definitivt fin spännvidd, och nyfiken blir man ju på också de obekanta namnen! Nu har jag dock ingen aning om hur det kommer att gå, annat än att jag på basis av allas lyriska prat är bombsäker på att ”A Little Life” går vidare åtminstone till shortlisten!

   P.S. Two souls, one mind, typ 😉

 3. Sen kommentar, men är ju tvungen att kommentera ändå eftersom jag blev positivt överraskad av att upptäcka att jag t.o.m. läst två av titlarna på listan. A God in Ruins som var bra men inte lika fantastisk som sitt syskon Life After Life och Girl at War som jag tyckte väldigt mycket om. Den sistnämnda råkade jag hitta i en bibliotekshylla med snabblån. Lånade hem den på ren impuls och är väldigt glad att den fanns i hyllan just den dagen och den stunden när jag gick förbi, för jag har inte hört om den någon annanstans. Välskrivet och inte bara misärfrossande om en huvudperson som är precis jämnårig med mig och alltså 10 år gammal när kriget i Kroatien bryter ut 1991. Den detaljen gjorde att handlingen kom kusligt nära – men det gjorde den förstås också för att boken hade fin detaljkänsla. Det är flera veckor sedan jag läste ut den men jag minns den fortfarande väldigt tydligt.

  • Absolut roligt med mer ”okända” böcker på listan – och då än mer imponerande att du läst en av dem 🙂
   Det är så jännä med böcker, man kan tycka om dem medan man läser, men det är inte alltid som man vet om den kommer att stanna med en eller inte, ibland kan de överraska en långt senare just genom att envist stanna kvar i minnet.

   Det känns som om alla antingen älskar eller hatar ”Life After Life”, lite som ”The Goldfinch” kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s